Zöld webshop, zöld tárhely

Ha tetszik, oszd meg az ismerőseiddel!


Mi a zöld webshop (és weboldal)? Mi a zöld tárhely?

Az Internet hozzájárul a globális szén-dioxid-kibocsátás 2 százalékához (angol nyelvű hivatkozás: https://climatecare.org/infographic-the-carbon-footprint-of-the-internet/). Ez nem tűnik túl soknak, de 830 millió tonnát jelent évente. Tudtad, hogy egy Google-kereséssel akár hét gramm CO2-t termelünk (angol nyelvű hivatkozás)?

Az Internet használata két fő tényezővel lehet hatással a környezetre:

 • A használt számítógépes eszközök terheléseivel.
 • A tárhelyeket kiszolgáló szerverek és központok működésével.
Mindezeket előállítani, szállítani és fenntartani kell (sok esetben hűteni, ami nagy energiát igényel).


Miért fontos, hogy zöld webshopod, zöld tárhelyed legyen?

Az Interneten egyre több helyen hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra és annak döntése melletti, a környezetre és a jövő nemzedékekre gyakorolt pozitív hatására. Egyre több ember próbál meg úgy élni, hogy minimalizálja a negatív hatásait, például újrahasznosítással, energiafogyasztás csökkentéssel, étrend változtatással, és egyéb intézkedések révén is. Egyre több a zöld rendszámú autó, a megújuló energia, stb.

Ezen felül növekszik azon termékek száma, amelyeket zöldként vagy környezetbarátként forgalmaznak. Ezeket a kifejezéseket azonban ritkán mondják egy webhelyekre vagy az Internetre. Ennek valószínű oka az, hogy sok ember nem ismeri az online tevékenységek környezeti hatásait.


Miért fontos a zöld webshop és zöld tárhely?

2019-ben az informatikai szektor volt felelős a globális villamosenergia-felhasználás körülbelül 10 százalékáért (angol nyelvű videó). Ennek oka kettős, a fentieken túl a következő aspektus is szerepet játszik:

2019-ig több, mint 4,3 milliárd aktív internetes felhasználó volt a világon. Ez a szám várhatóan növekszik, mivel egyre többek számára hozzáférhető az online tér, és egyre több vállalat digitalizálódik. A legfrissebb 2020-as adatok szerint ez az érték máris 4,8 milliárdra nőtt (angol nyelvű hivatkozás: https://www.internetworldstats.com/stats.htm).

Ezért, ahogyan a való világban is, fontos intézkedéseket hozni az Internet éghajlati és környezeti hatásainak csökkentésére. A változás mindig önmagunkkal kezdődik! Mutassunk másoknak is példát.


Milyen előnyei vannak a zöld webshopnak, zöld tárhelynek?

 • Csökkentjük a széndioxid-lábnyomot – A környezetbarát weboldal újabb lépés a szénlábnyom csökkentésére.
 • Megbízhatóvá válunk az ügyfelek szemében – Több tanulmány is kimutatta, hogy a fogyasztók egyre inkább környezettudatosak. Következésképpen olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek ezzel a témával törődnek. Ha a fejlesztés, innováció élvonalában vagy, azzal a hasonló gondolkodású ügyfelek és üzleti partnerek szemében értékessé, vonzóvá válsz (angol nyelvű hivatkozás).
 • Járulékos előnyök – A zöld internetes jelenlét gyakran a felhasználóbarát megoldásokat és a webhely minőségének javulását is eredményezi, és ugye tudjuk jól, hogy milyen fontos az UI és az UX (hogy az ügyfélelégedettség nőjön, növelje a bizalmat, könnyen használható legyen az oldal, stb.). Ez jó üzleti eredményeket hozhat, és javíthatja az általános sikeredet a piacon.

Miért van kevés zöld webshop, zöld tárhely előfizető?

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, hogy hiányoznak a műszaki ismeretek a környezetbarát webdizájn felé vezető úthoz. A fejlesztőket és a tervezőket érdekelheti, hogy környezetbarát weboldalakat készítsenek, de ha az ügyfeleket nem?

Végül is a legtöbb weboldal tulajdonos számára a fő hangsúly a funkcionalitás és a dizájn. A szénlábnyom általában nem olyan valami, amire feltétlen gondolkodnak. Félhetünk tőle, hogy a zöld irány nagy erőfeszítést igényel és a számunkra fontos dolgok feláldozását jelenti.


Mit tehetsz, hogy zöld webshopod/weboldalad, zöld tárhelyed legyen?

1. Válassz zöld tárhelyszolgálatót!

Ez az egyik legnagyobb lépés, amit tehetsz a webshopod/weboldalad kapcsán a környezeti hatásának csökkentése érdekében. A hosting szolgáltatók működése, hogy hogyan választják meg az energiaigényeik kielégítését, az egyik legnagyobb hatással van a webshopunk környezetbarát jellegére.


2. Szerezz energiát megújuló energiaforrásokból!

A helyi számítástechnikai eszközeinket is célszerű megújuló energián működtetni, vagy ilyen elven működő energiaszolgáltatóra váltani.


3. Legyen környezetbarát a webfejlesztésed!

Minél bonyolultabb a weboldal, annál több energiát fogyaszt annak betöltésekor. A weboldal minden eleme – a grafika, animációk, kód, stb. – hatással van az energiahasználatra. A lassan betöltő webhelyek több energiát fogyasztanak, és így gyakoribbak a kiszolgálók felé történő kérések. A szerver túlzott igénye miatt a weboldal kevésbé környezetbarát.
Egyszerűen javíthatunk ezeken: Például kevesebb JavaScript használata, a képek és videók számának csökkentése óriási különbséget jelenthet.

Ezen túlmenően, ha arra összpontosítasz, amire feltétlenül szükség van, akkor a webhely felhasználóbarátabbá is válik. Tanulmányok kimutatták, hogy a felhasználók a kevésbé bonyolult webhelyeket részesítik előnyben, mivel könnyebben navigálnak rajta (angol nyelvű hivatkozás).


4. Legyen nyomtatóbarát tartalmad!

Fontos tartalom van az interneten, amire nyomtatott formában is szükség lehet, de… Lehet, hogy a nyomtatási előnézetben úgy is láttad, hogy megfelelő lesz a nyomtatás, a végeredményben mégis rosszul jelenik meg. Ez akár néhányszor meg is ismétlődhet, amíg végül el nem érjük a használható verziót, és még egy csomó feleslegesen felhasznált papírt, festéket… Ha a weboldal nyomtatóbarát, akkor csökkenthető az újbóli kinyomtatások száma. Ezzel energiát és erőforrásokat is megtakarítunk a folyamat során. Illetve célszerű használni például ezt az eszközt, amivel szinte bármelyik weboldal nyomtatóbaráttá tehető: https://www.printfriendly.com.


5. Javíts a weboldalad sebességén!

Mint már említettük, egy lassú weboldal nagyon sok energiát igényel. Ezen felül a felhasználók sem szeretik a lassan betöltődő webhelyeket. Az emberek hajlamosak rá, hogy 3 másodpercnél további betöltési idő esetén akár elhagyják az oldalunkat, pláne ha semmilyen visszajelzést nem kapnak arról, hogy mi történik, folyamatban van-e a betöltés. Ezért az oldalsebesség rangsorolási tényező a Google-nél, a mobilokat is beleértve. Jól tudjuk tehát, hogy ez milyen fontos SEO-szempontból.;) Akár tizedmásodperceken is múlhat 1-1 rangsorolás a keresőkben.


6. Legyen SEO-zott weboldalad!

Próbáld megadni a felhasználóknak azt, amit keresnek, hogy ne kelljen újra és újra keresniük és új oldalakat betölteniük. Ez jobb konverziókhoz is vezet.

 • Priorizáld a legfontosabb információkat úgy, hogy minél kevesebb kattintással könnyen megtalálhatók legyenek.
 • Tedd a webhelyedet mobilbaráttá, mivel a Google keresések 60%-a mobilon történik (angol nyelvű hivatkozás).
 • Strukturáld az oldalakat címsorokra, és kerüld el a hatalmas szöveges részeket, mivel az elriaszthatja a türelmetlen látogatókat.


Tippek felhasználóknak: Hogyan járulhatunk hozzá a zöld internezetéshez, ha nincs webshopunk/weboldalunk, hanem felhasználók vagyunk, akik az interneten szeretnek szörfözni?

 • Ha tehetjük, futtassuk a számítógépünket megújuló energiáról.
 • Ha ezt nem tehetjük meg, csökkentsük a monitor fényerősségét, használjuk a sötét módot az energiafogyasztás csökkentése érdekében.
 • Használjunk olyan szolgáltatásokat, ahol elkötelezettek a környezetvédelmi megoldásik iránt. Használhatunk pl. alternatív keresőmotort: Az Ecosia-t, mely 100% megújuló energiát használ, és a nyereségéből fák ültetésére fordít.
 • Ne küldjünk haszontalan e-maileket. Egy db e-mail 10 g CO2 kibocsátással jár (angol nyelvű hivatkozás).
 • Streaming helyett töltsük le a videókat vagy akár a Netflix műsorait is.
 • Közvetlenül nyissuk meg az URL-eket. Mentsük el a leglátogatottabb helyeket könyvjelzőkbe.

Saját tapasztalatok zöld webshopok és zöld tárhely-szolgáltatással kapcsolatosan:

Én Magyarországon nem igazán találtam megbízható zöld tárhelyszolgáltatót és domain regisztrátort (hu. domaint külföldön se, ez valamennyire egyértelmű). Ellenben a weboldal zöld tárhelyen fut és nyáron megújuló energiáról töltöm az itthoni számítástechnikai eszközöket. Te mivel próbálsz tenni a zöld internetezésért?


Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg a közösségi felületeken. : )
⬇️